Vicon FastBale

Non-stop persen en wikkelen

 Vicon FastBale

Vaste kamer pers

Het is uniek! Non-stop persen en wikkelen. De Vicon FastBale maakt persen en wikkelen mogelijk, zonder te hoeven stoppen. Nooit meer de koppeling in trappen, wachten voordat het net om de baal zit en de baal is afgelegd. De tijdsverspilling met een traditionele perswikkelcombinatie ten opzichte van de FastBale is een aparte ervaring. 

 • Een doorlopend proces
 • Extra handelingen van de chauffeur zijn overbodig 
 • Baalkwaliteit tijdens non-stop persen 

De FastBale wint het duidelijk van de gangbare ronde balen persen. FastBale is ontworpen met twee pers kamers, de eerste zorgt ervoor dat de baal voor 2/3 deel wordt gevormd. Daarna komt de baal in de hoofd perskamer waar deze wordt afgeperst en er een net om wordt gelegd. Het gewas wordt in beide kamers compleet tot een baal geperst. Dit betekent dat de capaciteit en de dichtheid van de baal altijd optimaal is tijdens het persen. Een deel van de persrollen wordt gebruikt voor beide kamers, wat de pers uitermate compact maakt en minder complex.  

Extreem grote invoer
De extreem grote rotor, met een diameter van 800mm is voorzien van 50 Hardox geharde rotortanden en zorgt voor een uitmuntende invoercapaciteit. De rotor is dicht op de pick-up bevestigd, zodat ook lichte snedes een eenvoudige gewasdoorstroom hebben. Het SuperCut snijsysteem geeft de keuze tussen 6, 12, 13 of 25 messen, voorzien van een dropfloor als back-up bij eventuele blokkades. 

Compact formaat
Ondanks de non-stop functie is de FastBale uiterst compact. Met de voorkamer boven de invoerrotor en een aantal persrollen die gedeeld worden door beide perskamers. In combinatie met zijn revolutionaire manier van verticaal opklappen van het wikkelframe, is de FastBale de compactste pers/wikkelcombinatie op de markt. 

De Voordelen:

 • Non-stop persen en wikkelen
 • Non-stop persen scheelt minimaal 18 seconden stilstand per baal
 • Geen compromis op baalkwaliteit
 • Uniek en snel wikkelproces
 • Soepele baaloverdracht van perskamer naar wikkelaar
 • Soepele en zachte baal afleg 
 • Compact: de compactste pers/wikkelcombinatie op de markt
 • Volledig automatische werking

Technische Gegevens

  Baal diameter Invoersysteem Binding Afmetingen (l x b)
FastBale 1.26 x 1.27m 800mm rotor met 25 messen Net of foliebinding 5.65 x 2.75m
Eigenschappen

Non-Stop persen

De FastBale wint het duidelijk van de gangbare ronde balen persen. FastBale is ontworpen met twee pers kamers, de eerste zorgt ervoor dat de baal voor 2/3 deel wordt gevormd. Daarna komt de baal in de hoofd-perskamer waar deze wordt afgeperst en er een net om wordt gelegd. De grote rotor zorgt ervoor dat er snel grote hoeveelheden van het gewas de beide kamers ingevoerd wordt.

Eenvoudige baaldoorvoer

Complexe systemen om de baal van pers naar wikkelaar te krijgen zijn hier verleden tijd. De wikkelaar is lager bevestigd dan de pers, zo rolt de baal dus gelijk van de pers op de wikkelaar. Het frame om de wikkelaar zorgt er ook voor dat het risico dat de baal van de wikkelaar af valt een stuk kleiner is in vergelijking met andere perswikkel combinaties.

Unieke wikkeltechniek

De speciaal ontwikkelde wikkelaar moet het non-stop persen bij kunnen houden. Dit lukt o.a. door de liftconstructie en speciale opening bij de afleg van de baal. De satelliet wikkelaar heeft een grote capaciteit. De liftconstructie brengt het frame omhoog, waardoor het wikkelproces vlot van start kan gaan. Bij het afleggen van de baal gaat het frame weer omlaag en dankzij de "open bek" constructie wordt de baal snel afgelegd. 

Soepele baalafleg

FastBale heeft een unieke methode voor het afleggen van de baal. Als het wikkelproces is afgerond, wordt de complete achterste wikkelrol gelift. Hierdoor ontstaat een "open bek" waardoor de baal soepel van het wikkelframe kan worden afgelegd. Hiermee ontstaat er geen schade aan de baal en blijft de capaciteit van de pers gewaarborgd. 

Balenkantelaar

De optionele balenkantelaar is geïntegreerd in de wikkelaar en kan eenvoudig worden in- en uitgeschakeld naar de wens van de klant. Binnen enkele seconden is de kantelaar in- of uitgeschakeld, zonder gebruik van enig gereedschap. 

De kantelaar zit mooi gepositioneerd onder het wikkelframe, zodat de transportlengte compact blijft. 

Duurzaam

FastBale is ontwikkeld voor maximale betrouwbaarheid als basis en bevat veel eigenschappen om een lange levensduur te garanderen:

 • Geïntegreerde hoofdaandrijving met 1000 tpm die het vermogen efficiënt overbrengt naar de verschillende componenten waarbij de koppeling van de tractor minimaal wordt belast.
 • Gescheiden aandrijving van de invoerrotor, voorkamer en hoofd-perskamer, waar de rollen van beide perskamers worden aangedreven via sterke 1 ¼” kettingen.
 • Alle persrollen zijn gemonteerd met 50mm diameter lagers aan beide zijden, waarbij de aandrijfzijde zelfs is uitgevoerd met dubbele kogellagers voor maximale belasting en capaciteit.
 • Een lange levensduur van lagers in persrollen en invoerrotor is gegarandeerd dankzij een automatisch vetsmeersysteem. Uiteraard zijn de kettingen ook voorzien van automatische smering.

Vol automatische werking

FastBale biedt een volledig automatische werking, het resultaat daarvan is dat de productiviteit enorm toeneemt. Verder nemen factoren zoals werkstress en vermoeidheid af. Het werken met de FastBale zorgt verder voor veel minder slijtage aan de remmen en koppeling van de tractor, omdat deze minder gebruikt wordt.