Onze Geschiedenis

Vicon Historie

Visionaire ondernemers, technische ontwikkelaars en vakbekwame medewerkers hebben samengewerkt om grote waarde te creëren in de meer dan 100-jarige geschiedenis van Vicon. Onder de naam Vicon groeit een klein bedrijf uit tot een internationale producent van landbouwmachines. 

VICON = VI ssers Co nstruction N ieuw-Vennep
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bedenkt een van de medewerkers de bedrijfsnaam VICON, een acroniem voor Vissers Constructie Nieuw-Vennep, waarvoor hij een bonus krijgt van 1 Nederlandse Rijksdaalder.

Vicon

1910
In 1910 begint een jonge boerenknecht, Hermanus Vissers, als aannemer in de Haarlemmermeer polder. Om zijn bedrijf uit te breiden koopt Vissers een strooier, een maaimachine en een graswindmachine. Hij voert ook handelsactiviteiten door de verkoop van kunstmest, pootaardappelen, zaaizaad en uien aan landbouwers.

Vicon

1947
Bij de eerste beurs na de oorlog in Utrecht, presenteert Vicon hun verbeterde versie van de, in België ontworpen, conventionele aardappelplanter. De machine wordt een enorm succes. Vicon besluit vervolgens zich te concentreren op de fabricage van machines.

Vicon

1949 
In 1949 verwerft Vicon de Productie en Marketing rechten voor een ingenieuze Nederlandse uitvinding, de “acrobaat”. Importeurs gaan naar Nieuw-Vennep op zoek naar de exclusieve distributie rechten voor hun specifieke markten.

Vicon

1955
Vicon verhuist naar een nieuw pand in Nieuw-Vennep. Een compleet nieuwe fabriek wordt gebouwd op de plaats waar vandaag de dag de Kverneland Group Nieuw-Vennep BV nog steeds gelegen is.

Vicon

1958
Op de beurs van Verona in Italië, 1958, wordt de pendelstrooier uitgevonden door de Italiaanse meststof koopman Luigi Steffenino, gepresenteerd. Een contract voor wereldwijde productie en marketing wordt ondertekend, maar het duurt jaren om het ontwerp om te zetten in een echte boeren machine. Vandaag de dag zijn er wereldwijd meer dan een miljoen pendelstrooiers verkocht.

Vicon

1961
Een Nederlandse akkerbouwer heeft een briljant idee voor een bietenrooier met een uniek systeem van roterende lifters. Vicon maakt van dit concept een succesvolle oogst machine die goed presteert, zelfs in de natste bodem (klei), waar concurrerende machines vast komen te zitten

Vicon

1963
Vicon ontwikkelt verder de spitmachine uitgevonden door prof. Horowitz, die tevens het wereldberoemde Philishave scheerapparaat uitvond. De machine wordt alom geprezen om zijn uitstekende prestaties, maar trekt weinig kopers. Boeren blijven bij hun ploeg. Wat een revolutie had kunnen zijn in bodembewerking eindigt in 1970, toen de productie is gestopt.

Vicon

1966
De eerste Vicon schijvenmaaier heeft twee grote schijven, elk voorzien van twee grote messen. Een rotor gemonteerd boven de messen transporteert het gras en legt het op zwad. De snijprestatie was uitstekend, maar de capaciteitseisen waren zo hoog dat de ontwikkeling werd stopgezet en naar alternatieve oplossingen werd gekeken.

Vicon

1976
De driehoekige schrijven worden geïntroduceerd op de Vicon schijvenmaaiers. Dit is een handelsmerk van Vicon en sindsdien bouwt deze een reputatie op van een hoge snijkwaliteit, geassocieerd met de Vicon maaiers.

Vicon

1978
Vicon verwerft een kleine machinefabrikant in het noorden van Nederland, gespecialiseerd in kuilvoer apparatuur en breidt haar assortiment uit met kuilvoersnijders (tot 2 meter hoogte). De machine wordt snel gevolgd door de introductie van een zaagblad voor kuilbulten hoger dan 2 meter.

1981

In de vroege jaren 80, heeft Vicon al onderzoek gedaan naar het integreren van micro-elektronica in kunstmeststrooiers (strooicomputer) en in grote vierkante balenpersen. Zelfs terug in 1985 is Vicon pionier op het gebied van de ISOBUS-standaard, een universeel controle systeem dat wordt gebruikt door de meeste Europese fabrikanten.

Vicon

In 1981, worden alle Vicon aandelen overgenomen door Thyssen Bornemisza, een grote internationale industriële groep. Zij beschouwen de agrarische sector als een belangrijke groeimarkt en zijn op zoek naar verdere uitbreiding van hun productenassortiment. Verdere overnames zijn onder andere de Franse persenfabrikant Rivierrre Casalis.

Vicon

1983
In 1983 ontwikkelt Vicon een doorbraak met micro-elektronica voor landbouwmachines. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de HP 1600 hoge dichtheid grote balenpers, dat is de eerste elektronisch-hydraulisch bediende pers die in staat is tot het produceren van hoge kwaliteit kuilvoer balen.

Vicon

1984
Nieuwe bedrijven worden overgenomen, zowel in Europa als Noord-Amerika, zoals de Alleys spuiten in België. Met deze aankoop wordt de basis gelegd voor de betrokkenheid van Vicon in spuiten.

Vicon

1989
In 1989 wordt ‘s werelds eerste balenpers met voorsnijsysteem geïntroduceerd, een nieuwe standaard voor kwaliteit van verpakt kuilvoer. 

Vicon

1990
In 1990 worden Vicon, PZ en Deutz-Fahr geintegreerd in een nieuw bedrijf genaamd “Greenland”, eigendom van Thyssen Bornemisza.

1998
In 1998 verwerft het Noorse Kverneland Group Greenland en Vicon. De twee fabrikanten producten programma’s vullen elkaar goed aan. De wereldwijde distributie van Vicon is aanzienlijk versterkt, vooral in Oost-Europa, de GOS-landen en China.

Vicon

2004
De innovatieve aluminium gebonden spuitboom wordt geïntroduceerd in 2004 en geeft de inzet van Vicon weer om te zoeken naar nieuwe oplossingen en de integratie van nieuwe materialen in de producten.

Vicon

2010
De innovatieve aluminium gebonden spuitboom wordt geïntroduceerd in 2004 en geeft de inzet van Vicon weer om te zoeken naar nieuwe oplossingen en de integratie van nieuwe materialen in de producten.

Kan ik je helpen?