20 - 25 seconden per baal!

20 - 25 seconden per baal!

Non-stop persen en wikkelen, hogere snelheid en meer capaciteit in alle grasomstandigheden. Dat is toch wat je wilt! Enthousiast geworden door het verhaal in ons magazine? Verdiep je dan in de FastBale.

De Vicon FastBale maakt persen en wikkelen mogelijk, zonder te hoeven stoppen. Nooit meer de koppeling intrappen, wachten voordat het net om de baal zit en de baal is afgelegd. De tijdswinst van circa 20 tot 25 seconden met de FastBale ten opzichte van een conventionele perswikkelcombinatie is een bijzondere ervaring. 

FastBale is de winnaar

De FastBale wint het duidelijk van de gangbare conventionele ronde balen persen. Deze machine is ontworpen met twee perskamers. De eerste zorgt ervoor dat de baal voor 2/3e deel wordt gevormd. Daarna komt de baal in de hoofdperskamer waar deze wordt afgeperst en er wordt gebonden door middel van een net of foliebinding. Dankzij de twee perskamers heeft de FastBale een hoge capaciteit en is de dichtheid van de baal altijd optimaal. Een deel van de persrollen wordt gebruikt voor beide kamers, wat de pers uitermate compact maakt.

Sublieme invoer prestaties

De extreem grote rotor met een diameter van 800 mm. is voorzien van 50 Hardox rotortanden en zorgt voor een uitmuntende invoercapaciteit onder alle omstandigheden. De rotor is dicht op de pick-up geplaatst, zodat ook bij lichtere snedes de gewasdoorstroom optimaal is. Het SuperCut snijsysteem geeft de keuze tussen 6, 12, 13 of 25 messen en is voorzien van een dropfloor om een eventuele blokkade snel te verhelpen.

Extra brede pick-up

De 2.20 m brede pick-up van de FastBale heeft 5 tandrijen. Deze worden ondersteund door twee centrale lagers per tandrij. Tezamen met een curvebaan aan beide zijden van de pick-up zorgt deze constructie voor een lange levensduur. Dankzij het gepatenteerde interne aandrijfsysteem van de pick-up blijft de pick-up smal in transport, zodat de pick-up wielen voor transport niet hoeven worden afgenomen.

Soepele baaloverdracht

Deze machine heeft een eenvoudige doorvoer van de baal vanuit de perskamer naar het wikkelsysteem. De wikkelaar beweegt omlaag om de baal op te vangen, zodra deze door middel van de rollen en achterklep de perskamer verlaat. Op deze wijze is er geen apart doorvoersysteem nodig. Dit scheelt bewegende delen en elektronica wat zorgt voor een maximale betrouwbaarheid.

Compact wikkelconcept

De dubbele satelliet wikkelaar geeft de FastBale een enorme wikkelcapaciteit. De unieke horizontale positie van de wikkelrollen voorkomt gras-ophoping tijdens het wikkelproces. Dankzij de frameconstructie kan een baal nooit van de wikkelaar rollen, zelfs niet op heuvelachtig terrein.

Het innovatieve wikkelsysteem is uiterst compact. Voor transport scharniert het wikkelframe naar een verticale positie, zodat de totale lengte van de FastBale minimaal is. Dit komt de flexibiliteit ten goede op vooral kleinere percelen en smalle perceelsingangen. Folie snijden en vasthouden gaat via het "verzamel en snij-"principe, waardoor er minder aan het folie wordt getrokken en daardoor een betere opstart van het wikkelproces.

Gewikkelde balen worden afgelegd door het achterste deel van de wikkelaar te kantelen. De manier van afleggen zorgt ervoor dat de baal al rijdende door middel van de optionele geïntegreerde balenkantelaar kan worden gelost, zonder dat er foliebreuk ontstaat.

De werking

We leggen graag het concept van de FastBale uit. De eerste kamer van de pers produceert ongeveer 2/3e  van de baal. Als dat bereikt is gaat de baal over naar de tweede kamer en daar wordt de baal afgeperst. Op het moment dat de baal compleet is zal de gewasinvoer weer teruggaan naar de eerste kamer en gaat de netbinding aan het werk. Dit allemaal zonder te stoppen.

1. De baal wordt afgeperst in de hoofd perskamer, zoals bij een conventionele pers, totdat de gewenste baaldichtheid bereikt is.

2. Als de baal in de hoofd perskamer klaar is, wordt de gewasinvoer naar de eerste kamer gestuurd en begint de netbinding.

3. De achterklep gaat open en de baal rolt middels de zwaartekracht rechtstreeks op de wikkelaar.

Aantekening 2020-08-20 151039
Aantekening 2020-08-20 151115

      

4. De wikkelaar wordt in de werkstand gebracht en de baal wordt gewikkeld

5. Onderstussen gaat de gewasinvoer door en wordt de eerste perskamer gevuld totdat de ingestelde baaldruk is bereikt

6. De gewasinvoer en de baal worden naar de hoofdperskamer verplaatst

Optionele baalkeerder

De optionele baalkeerder zet de baal recht op tijdens het rijden. Hierdoor kan de FastBale non-stop blijven doorrijden. Dankzij de ingenieus bedachte baalkeerder hoeft deze tijdens het transport niet handmatig worden afgenomen door de chauffeur. De baalkeerder kan worden uitgeschakeld, wanneer deze niet nodig is en klapt dan weg onder de pers.

Aandrijving en onderhoud

De FastBale is voorzien van een heavy duty aandrijving om betrouwbaar duizenden balen te persen. Standaard is de FastBale voorzien van een 1000 toeren aftakas, voor de beste vermogensoverdracht tussen pers en trekker.

De perskamer is uitgerust met een sterke 1-1/4e Duplex ketting .Alle persrollen zijn voorzien van kogellagers met een diameter 50 mm. en de aandrijfzijde heeft zelfs dubbele kogellagers voor maximale belasting en levensduur.
De persrollen en rotorlagers worden gesmeerd via een automatisch vetsmeersysteem. Ook de kettingen worden automatisch met olie gesmeerd, waarbij de hoeveelheid per component kan worden ingesteld.

Tot slot: het gemak

De machine is uitgevoerd met een hydraulische netrol lift. De netrol kan op manshoogte eenvoudig worden geplaatst in het liftframe. Vervolgens wordt het net hydraulisch via een accumulator omhoog gebracht. Het liftframe wordt horizontaal geplaatst, waardoor de chauffeur het net eenvoudig, zonder veel kracht  door kan schuiven.
De FastBale heeft een opslag mogelijkheid voor in totaal 10 rollen wikkelplastic, 8 rollen in de pers en 2 rollen op de wikkelarmen. Tevens is er plek voor 1 exra net- of bindfolierol.

Kan ik je helpen?