Goud in handen met de kunstmeststrooier!

Met de huidige prijzen van kunstmest lijkt het wel of je goud in handen hebt, wanneer je aan het kunstmest strooien bent. De kans is groot dat je al snel kiest voor een lagere gift, toch is dit in de meeste gevallen niet slim.

Gras is bij uitstek het gewas wat een goede eiwit opbrengst van eigen land kan realiseren. Voor een goede opbrengst moet je een goede bemesting uitvoeren. Een bemesting waarbij de kunstmest vaak wordt aangewend als aanvulling of correctie bij de organische bemesting om tot een optimale bemesting volgens je plan te komen. Het is dus van belang dat je een nauwkeurige verdeling krijgt met een juiste dosering onafhankelijk van de perceelvorm en/of oppervlakte.  

Bij Vicon hebben we de juiste kennis in huis en de beste machines om in alle situaties perfect strooiwerk te kunnen realiseren.

VIC-GEOSPREAD-002-jpg-g1aodw8ts4

Het RotaFlow strooisysteem

Alle Vicon schijvenstrooiers hebben standaard het RotaFlow strooisysteem. Een uniek systeem, waarbij een 'tussenkamer' tussen de schijf en de kuip
zorgt voor een meststofvriendelijke behandeling. Dit betekent dat:

 1. Er geen beschadiging, geen verpulvering en geen stof ontstaat. Dit komt door een centraal uitstroompunt, gelijkmatige versnelling en middelpuntvliegende kracht, die er samen voor zorgen dat de meststof de snelheid van de strooischijf krijgt, voordat het de schoepen bereikt.
 2. De 8 schoepen per schijf zorgen voor een constante doorstroming en perfecte verdeling van de meststof op het perceel.
 3. Er een geringe windgevoeligheid is, omdat vlakke schijven een horizontaal strooibeeld geven.
 4. Er een gelijkmatige verdeling in het strooibeeld is.
 5. Er een nauwkeurig strooibeeld in elke situatie ontstaat.

FlowPilot

Het compacte FlowPilot 'dashboard' toont je een vereenvoudigde en nauwkeurige instelling en aanpassing van de strooihoeveelheid. Twee hydraulisch bediende doseerplaten met elk drie openingen zorgen voor een gelijkmatige kunstmeststroom van de kuip naar de strooischijven.

De range aan kunstmeststrooiers bij Vicon gaat van klein tot groot. Vicon begint met de RO-C 700 liter en werkbreedte tot 21 meter en eindigt bij de RO-XXL 3900 liter met werkbreedte tot 54 meter. Daarnaast is er een grote variatie in de uitvoering van hydraulische bediening tot GPS aangestuurd, werken met taakkaarten en met secties van 1 meter.

VIC-ROM-GEOSPREAD-010-jpg-g18uoag3eh
Vicon-Disc-Spreader-MULTIRATE-0002-gn2k0wbbc2

Goed kunstmest strooien begint bij goede kunstmest en een goede strooier. Wanneer kies je nu voor welke uitvoering?

De keuze is uiteraard afhankelijk van het budget en persoonlijke voorkeur, maar ook andere factoren spelen wel degelijk een rol. 

Een perfecte strooier voor de veehouder is in veel gevallen de Vicon RO-M. Een compacte strooier met een breedte van 220 cm en een inhoud tot wel 2000 liter. Daarnaast is er keuze in uitvoeringen van eenvoudig hydraulisch bediend tot GPS aangestuurd met geïntegreerde weeginrichting. Maar wanneer kies je nu voor standaard en wanneer voor een geavanceerde uitvoering?

Keuzehulp:

 • Je hebt courante percelen
 • Je kunt constant en consequent rijden
 • Je hebt een constant toerental, snelheid en 'regulier' afstand

Advies: In deze situatie kun je met een standaard strooier goed werk afleveren.

Intelligente opties op de strooier

De hydraulische bediening is natuurlijk niet meer weg te denken evenals onze kantstrooi-inrichting, de kantstrooiplaat om dicht

langs de perceelsgrens te rijden of de Trimflow om vanuit je spuitspoor naar de kant toe te strooien. Allen voor scherp strooien langs de perceelsranden zonder opbrengstderving aan de buitenkant van je perceel en geen verlies of milieuschade buiten het perceel.

Comfort Control voor meer gemak

Wil je naar meer bedieningsgemak dan is de keuze voor Comfort Control bij Vicon snel gemaakt. De elektrische bediening maakt het mogelijk om vanuit de trekkerstoel de hoeveelheid in te stellen, links en rechts apart te sluiten in de geren, over en onder te doseren tijdens het rijden.

Wil je meer controle over het strooiwerk zodat je een nog hogere nauwkeurigheid verkrijgt, dan is de Vicon ROM EW misschien iets voor jou. Een prachtige strooier voor de moderne veehouder, ISOBUS bediend, met geïntegreerde weeginrichting waardoor tijdens het strooien de machine automatisch kalibreert voor variaties in soortelijk gewicht van de meststof als ook voor variaties in rijsnelheid. Dit leidt tot een constante gift ongeacht de omstandigheden. Vergeet daarbij ook niet het nauwkeurig vullen. Je leest exact de kilo’s af tijdens het vullen. Nooit meer teveel meststof laden onder de silo. Exact vullen en exact strooien! 

ISOBUS op de Vicon GEOSPREAD strooiers

Voor uiterste precisie en optimaal bedieningsgemak heeft Vicon de GEOSPREAD strooiers. De RO-M strooier heeft ook een GEOSPREAD uitvoering. Met de GEOSPREAD strooier die dus ISOBUS bediening heeft, kun je werken aan Smart Farming. Met de weeginrichting ben je in staat om exact te vullen en automatisch te kalibreren voor variatie in  soortelijke massa van de kunstmest en snelheid.

ISOBUS maakt het mogelijk om met onze IsoMatch terminals te werken, maar ook met alle andere ISOBUS terminals in de markt. In combinatie met GPS ben je in staat om plaats specifiek te bemesten en secties te schakelen om overlap te voorkomen. Op de kopakker sluit en opent de machine uiteraard automatisch met inachtneming van het Geopoint.

Optimaliseren met GEOSPREAD®     

Het Vicon GEOSPREAD®-systeem kan individuele secties met secties van slechts 1 meter aansturen. Met maximaal 32 secties (RO-M GEOSPREAD®) of 54 secties (RO-EDW / RO-XXL  GEOSPREAD®) en de mogelijkheid om secties over het midden te schakelen, wordt onnodige overlap tot een absoluut minimum beperkt. In combinatie met een hogere rijsnelheid biedt de 1 meter sectieregeling een traploze instelling van het strooibeeld.

Kostenbesparing met GEOSPREAD® van 5 tot 15%

De secties worden geregeld door zowel de positie van het meststofafgiftepunt op de schijf als de snelheid per minuut te wijzigen. Omdat de schijfsnelheid tijdens de sectiebesturing niet wordt gewijzigd, wordt de overlapping tussen beide schijven nauwelijks beïnvloed zodat variaties in het strooibeeld worden voorkomen en kan de sectie zeer snel worden in- en uitgeschakeld. De 4 weegcellen en de referentiesensor op de GEOSPREAD strooiers zijn unieke kenmerken. Bij het precies strooien is een nauwkeurige weging essentieel. Met de unieke referentiesensortechnologie van Vicon op alle GEOSPREAD®-modellen worden alle negatieve invloeden van buitenaf op het strooipatroon automatisch gecorrigeerd, zodat onder alle omstandigheden, bijvoorbeeld hobbelige percelen en zelfs op hellingen de uiterste precisie wordt gegarandeerd.

De totale besparing van GEOSPREAD® in combinatie met snelheidsafhankelijk strooien en GEOPOINT® kopakkermanagement kan oplopen tot 15%. Dit kan worden bereikt door het besparen van meststoffen [omdat er geen onnodige overlap is] en betere gewas opbrengsten. 

Afstelling van de strooier afhankelijk van de kunstmest

Kunstmest heeft wel degelijk invloed op het strooiresultaat. De eigenschappen van de kunstmest bepalen voor een groot deel de afstelling van de kunstmeststrooier.

De Fysische eigenschappen van het kunstmest zijn hierbij  van groot belang, denk daarbij aan: 

Fractionering:

 • < 2 mm (zeer klein = “stof”)
 • >4,75mm (zeer grof= “grind”)
 • Ideaal  wanneer 80%  in het midden segment tussen de  2 - 4,75 mm zit.
 • Grotere werkbreedten à in 3,3 - 4,75 mm 

Dichtheid:

 • +/- 1 kg/l is optimaal
 • Licht: gevoeliger voor wind geeft beperking aan maximale werkbreedte
 • Zwaar: meer risico op gewasschade 

Vorm en oppervlakte: 

 • “Glijden” langs elkaar en door het doseersysteem
 • “Rollen” over de schoep
 • “Vliegen” door de lucht
 • Rond en glad: stroomt makkelijk 

Breeksterkte: 

 • Zwakke sterkte van de korrels veroorzaakt meer stof, stof kun je niet strooien blijft bij de machine hangen.
Vicon-Spreader-Measuring-Set-Step-02-gnxi2elc7d
Vicon-Spreader-Measuring-Set-Step-01-gnry1ibnmq

Toolskoffer bij elke Vicon strooier

Vicon levert bij iedere Vicon strooier een koffer met enkele tools, waarmee de gebruiker zelf de grofheid, soortelijk gewicht en kwaliteit van z’n kunstmest kan bepalen. Zo kun je elke Vicon strooier perfect afstellen voor iedere strooiklus.

Met de huidige uitdagingen in de veehouderij waarbij de hoeveelheid kunstmest strak wordt gelimiteerd binnen het bemestingsplan en de prijs van alle meststoffen sterk is gestegen en ook nog eens de druk hoog ligt voor de teelt van eiwit van eigen land, is kunstmest strooien verheven tot
ware accuratesse voor

Vicon-Fertiliser-Demo-Case-gnswn1sk09

professionals.

Vicon is daarbij uw juiste partner !

Henk ter Keurs

Key Accountmanager Kverneland Group Benelux

Wij hebben een eigen Spreader Competence Centre waar wij onderzoek doen naar het realiseren van de beste strooiresultaten.  Bekijk de video hierover eens.

Kan ik je helpen?