Het najaarsgras in rondebalen persen

Rondebalen persen in het najaar wordt gezien de klimaat verandering een steeds belangrijker thema.

Ook in de zomer van 2021 zien we dat er in delen van Nederland graskuilen zijn met een lager eiwit gehalte dan dat we gewend zijn. Om dit eiwit gehalte te verhogen kan er bijgevoerd worden met eiwitverhogers (krachtvoer), maar dit zou ook kunnen met najaarsgras dat een lager droogstof gehalte heeft dan het gras in de kuil maar wel een hoger eiwit gehalte bevat.

Marja Lelieveld

Het persen van rondebalen uit najaarsgras is hierbij een veel gebruikte methode. Dit brengt echter wel een andere uitdaging met zich mee. De periode dat er geoogst kan worden is korter en moet veelal gebeuren op een natte ondergrond met kans op veel verontreiniging, een hoger ruwasgehalte en een grote kans op verdichting van de bodem.

  • Om dit ruwasgehalte zo laag mogelijk te houden moet er geprobeerd worden om geen regen door het gemaaide gras te laten gaan en te maaien bij een droge dag met wat wind.
  • Voor het herstel van het gras en het tegen gaan van schade door de winter is het beter het gras te maaien op minimaal 7cm.
  • Bij het harken is het van belang de harkhoogte hoger te zetten om zo de insporing in de zachtere bodem te compenseren en niet door de grond te harken en hiermee het ruwasgehalte laag te houden.
Marja Lelieveld

Bodemstructuur

Persen gebeurt veelal met een grote zware perswikkel combinatie voorzien van een tandemstel met 500/50-17 banden. Voor het tandemstel is gekozen om zo de druk bodem per m2 laag te houden en structuur schade zo laag mogelijk te houden. Een groot nadeel aan een tandemstel is het moeten nemen van ruime bochten om zo het wringen van de banden in de zachtere bodem te voorkomen. Een andere manier om de druk per m2 te verlagen is het aflaten van de bandenspanning om zo het
contactoppervlak te vergroten.

Marja Lelieveld

Het grootste effect van lage bandenspanning wordt verkregen beneden de 1bar. Deze lage bandenspanning is veelal niet mogelijk met een tandemstel omdat deze vaak zijn voorzien van kleinere wielen met lage wang hoogte.

De Vicon Fastbale is een perswikkelcombinatie die is voorzien van 1 enkele wielas en voorzien van grote 710/50-26.5 banden. Deze banden kunnen met gemak afgelaten worden naar 0,75bar wat overeenkomt met ongeveer een bodemdruk van 1bar. Een ander groot voordeel van een enkelasser is dat deze veel minder last heeft van insnijd

Insporen door remmen, achteruitrijden, nogmaals remmen en weer optrekken is ook iets om rekening mee te houden in de nattere perioden van het jaar. Het is iets waar we niet onderuit kunnen komen met 90% van de perswikkelcombinaties. Maar het insporen is wel iets om serieus rekening mee te houden, de bodem is zachter en de balen vaak 30 tot 40% zwaarder. De Vicon Fastbale is de enige Non-Stop perswikkel combinatie die er te krijgen is op de markt. Hiermee is stoppen voor netbinding, achteruitrijden en weer optrekken verleden tijd. Zo wordt niet alleen de bodemstuctuur gespaart maar ook nog eens minimaal 18 seconden per baal.en bij het nemen van bochten wat resulteert in een kleinere draaicirkel.

Baalconservering

De conservering van ronde balen is altijd belangrijk maar bij najaarsgras balen is dit iets om nog beter op te letten. Zo is het toevoegen van een conserveringsmiddel één van de mogelijkheden ook bij een rondebalen pers is dit een mogelijkheid en is de opbouw van diverse systemen mogelijk. Doordat de film of netrol bij de Vicon FastBale bovenop de machine zijn gepositioneerd blijft er aan de voorzijde van de pers voldoende ruimte over om een tank en een spuitrail te plaatsen.

Het binden van de baal met mantelfolie heeft te allen tijde de voorkeur omdat de baal beter gecomprimeerd blijft waardoor zuurstof insluiting in de baal tot een minimum wordt beperkt. Een andere bijkomstigheid is dat de baal door de mantelfolie op de ronde kant en over de hoeken beter beschermt is tegen beschadiging wat de kans op rotte plekken minimaliseert. Wordt de baal dan ook nog doormiddel van een baalkeerder op de platte kant geplaatst blijft de baal langer zijn vormhouden wat er voor het oog mooier uitziet maar ook minder stress veroorzaakt op de overlappingen van de wikkelfolie.

Marja Lelieveld
------------------------------------------------------------------------------------------------

Jelle van Minnen en Henk ter Keurs

Productspecialist en Key Accountmanager Vicon | Kverneland Group Benelux

Oktober 2021

Kan ik je helpen?