Tips om de juiste schijvenmaaier te selecteren

Met het nieuwe seizoen voor de deur komt de vraag voor de meeste agrarische ondernemers, is ons machinepark klaar voor het nieuwe seizoen? De oogst van het gras begint met het maaien van het product. Zoek je een maaier met veel capaciteit of ga je liever voor een snellere droging?

Om de geschikte maaier te kiezen voor jouw bedrijf is het van belang dat je goed in kaart hebt wat voor maaier bij jouw bedrijf past. Wil je in een korte periode zoveel mogelijk gras maaien of heb je interesse in een goed gekneusd product? Wat voor vermogen heb je beschikbaar? Beschikt de trekker over een fronthef met aftakas?  

Voordeel maaien met kneuzer wordt kleiner

20 Jaar geleden was het aanschaffen van een maaier met kneuzer nog standaard. In de loop van de jaren is er een verschuiving ontstaan richting maaiers zonder kneuzer. Door de verandering van het klimaat en de groei van de bedrijven is er een grotere vraag naar meer capaciteit. Door de aanschaf van een maaier zonder kneuzer wordt een grote maaicapaciteit behaalt zonder een andere trekker met meer vermogen aan te hoeven schaffen. Daarnaast zijn de werkbreedtes van de schudders toegenomen. De hogere schudcapaciteit na het maaien zorgt er ook voor dat het voordeel van maaien met kneuzer kleiner wordt.

VI-EXTRA687T-018-jpg-g18om56hqh
VI-EXTRA736T-017-jpg-g18p3gzc1k-gsmdttw8sd (1)

 

Vraag jezelf af bij de start van jouw zoektocht naar een maaier:

1. Wat voor trekker en vermogen is beschikbaar?

Beschikt jouw trekker over een fronthef en aftakas dan is een frontmaaier in combinatie met een achtermaaier of triple maaier wellicht interessant voor je. Zorg ervoor dat de vermogensbehoefte en werkbreedte past bij de trekker, dit leidt tot een plezierige werking.

2.  Wat voor maaicapaciteit zoek je?

Zoek je een hoge maaicapaciteit? Dan zijn de maaiers zonder kneuzer wellicht iets voor uw bedrijf. Een grote werkbreedte met een lage vermogensbehoefte. Zo kun je denken aan een triple maaier met een werkbreedte van 8,70 m met een vermogensbehoefte van 125 pk

3.  Wil je maaien met kneuzer?

Een kneuzer geeft je de mogelijkheid om de droogeigenschappen van het gewas te optimaliseren.

4.  Wat is de omvang van de percelen

Houdt bij de aanschaf rekening met de grootte van de percelen. Zorg ervoor dat je met de maaicombinatie gemakkelijk uit de voeten kunt op jouw perceel/percelen.

5.  Wat past bij mijn bedrijf?

Doe je bijvoorbeeld zelf in verschillende etappes inkuilen of komt de loonwerker om de gehele snede te verwerken. Doe je ook aan stalvoeren of wil je dat gaan doen? Wellicht kun je de frontmaaier gebruiken voor het stalvoeren en het maaien van silage.  

 

Groter wordende bedrijven hebben behoefte aan steeds groter maaicapaciteit

In feite hebben de groter wordende bedrijven behoefte aan steeds grotere maaicapaciteit. Wanneer je dit qua vermogensbehoefte zo gunstig mogelijk wilt doen ga je naar een maaier zonder kneuzer. Is er voldoende vermogen beschikbaar dan kun je ook kiezen voor een maaier met kneuzer. Maaien met een kneuzer heeft altijd een positief effect op het droogresultaat (in een artikel van de boerderij 19 febr 2019 geeft men aan bij maaien met een kneuzer, in een vergelijkingstest gemeten tussen de 33 en 45 % ds en zonder kneuzer 28 %).

  

Grotere werkbreedtes bij Vicon

  • Voor de grotere bedrijven met beschikbare vermogens tot 150 pk kan het interessant zijn om te  gaan maaien met triple maaiers zonder kneuzer voor extra capaciteit.
  • Bij Vicon hebben we de Extra 390 met een werkbreedte van 870 cm en de Vicon Extra 395 met 1020 cm werkbreedte (respectievelijk 160 pk en 200 pk.)Bij een triple maaier met een werkbreedte van 950 cm kun je denken aan een capaciteit van 9.5 ha. per uur. Dit is wel sterk afhankelijk van de perceelgrootte en vorm.
  • Is er vermogen boven de 160 pk beschikbaar dan kun je ook kijken naar een triple maaier met kneuzer  Bij Vicon biedt bij de triple maaiers met kneuzer  de variant 870 cm en 1020 cm maaibreedte. De vermogensbehoefte is hier respectievelijk 160 pk en 200 pk. De capaciteit kan hierbij wel op 10 ha of meer per uur komen ook weer afhankelijk van de perceelsomstandigheden en het beschikbaar vermogen. 

Ruime keuze binnen het Vicon product programma

Bij Vicon hebben we veel verschillende typen in het programma van kleine schijvenmaaiers zonder kneuzer tot brede triple maaiers met kneuzer. Om de juiste keuze te maken kun je klikken op onderstaande link om de opties te bekijken. 

https://www.vicon.nl/Voederwinning/Schijvenmaaiers

 

Bart Klein Hofmeijer

Productmanager Vicon

IMG_1448

Kan ik je helpen?