Welke maaihoogte past bij het gewas

De laatste jaren merken wij bij onze gebruikers een steeds grotere belangstelling voor een hogere maaihoogte. De aandacht voor een optimale teelt van grasland groeit en daar past een hogere maaihoogte goed bij.

"Belangrijk bij de maaihoogte is dat je altijd boven het groeipunt van het grasplantje moet maaien"

Marja Lelieveld

Het groeipunt groeit mee, hoe langer de planten hoe hoger het groeipunt zit.

Daarnaast zie je dat bij graskruidenmengsels vaak ook andere grassoorten zitten, waarbij het groeipunt hoger ligt. Een hogere maaihoogte is ten allen tijde gunstiger voor een snelle hergroei. Daarnaast geeft dit minder vervuiling tijdens de verdere bewerkingen zoals schudden en harken. Dit komt omdat je het gewas eenvoudigweg weg wat makkelijker van de stoppel pakt.

De juiste maaihoogte

B9718984604Z.1_20190321173636_000+GD4D7PGUB.1-0

Doorgaans word in Engels raaigras gemaaid op 5 cm.  Bij een langer gewas met een opbrengst van meer dan 3500 kg ds ga je al snel naar de 7 cm. Ook  zie je bij graskruidenmengsels vaak een advies naar hogere maaihoogtes van 7 tot wel 9 cm. Grasklavermengsels hebben ook een speciaal advies. Dit maai je deze doorgaans wat korter, zo rond de 5 cm, waardoor klaver meer kans krijgt om zich te ontwikkelen. Daarentegen zal het gras zich beter ontwikkelen bij een maaihoogte van 7 cm.

factbox

Engels raaigras herkennen

In het veld herkennen je Engels raaigras in eerste instantie aan de violetrode voet. Wanneer je het buitenste blad verwijdert, wordt deze opvallende kleur van de onderste bladschede zichtbaar. Het blad is aan de bovenkant zwaar geribd en aan de onderkant sterk glanzend. Engels raaigras is een echte polvormer .

 

Vicon heeft altijd een dunne maaibalk, maar waarom?

Vicon maai

VIC-Extra-632T-0010-jpg-jpg-g19f8i72g3

Bij Vicon hebben we altijd een even aantal maaischijven op de balk naar gelang de werkbreedte. Bijvoorbeeld een 320 cm maaibalk heeft 8 schijven en een 400 cm maaibalk heeft 10 schijven. De schijven draaien altijd tegen elkaar  “paarsgewijs”. Dit garandeert een goede gewas doorvoer in de machine met veel overlap tussen de schijven. 

Vicon maaiers hebben een dunne maaibalk, hierdoor gaat de zode niet “buldozeren” wanneer je gaat maaien.  Ook niet bij een maaihoogte van 5 cm. Ook zullen massale gewassen die als een deken op het land liggen doorgaans vlot gemaaid kunnen worden zonder stropen door de slanke maaibalk in relatie met een even aantal maaischijven.

 

Het nut van verhogingssloffen

Wil je hoger maaier dan 6 cm? Gebruik dan verhogingssloffen. Verhogingssloffen zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes van 20 mm tot wel 100 mm. De verhogingssloffen bestel je in een set van 2 stuks. Voor een grotere werkbreedte zoals 

400 cm is het advies om er 2 sets onder te monteren voor een groter dragend oppervlakte onder de maaibalk.

Vaak zien we dat er sloffen van 20 mm worden gebruikt in het gewone grasland en voor de graskruidenmengsels worden vaak 40 mm verhogingssloffen gebruikt bij onze Vicon maaiers. Maar…. voor het bepalen van de juiste afstelling, kijk je naar jouw grasmengsel en de zwaarte van de te maaien snede. Laat dit bepalend zijn voor je ideale maaihoogte.

Goede maaihoogte - crv

Henk ter Keurs

Key Accountmanager Kverneland Group Benelux

Kan ik je helpen?