Slim en nauwkeurig strooien

Voor een goed grasland beheer is de bemesting van de graspercelen de start van ieder seizoen.

  • Dit betekent dat de korrelmeststoffen op de juiste plek en in de gewenste hoeveelheid verdeeld dienen te worden op het te strooien grasperceel.
  • Om goede strooiresultaten te krijgen, is het belangrijk te weten welke invloed de meststofkorrel heeft op de doorstroming van de korrel en zijn gedrag in de lucht op het moment dat de korrel de strooischijf verlaat.

Om uit jouw schijvenstrooier het gewenste resultaat te halen zijn de aandachtspunten in dit artikel van belang, zodat je jouw gras de juiste start kunt geven. Om het perfecte strooibeeld te krijgen is het van belang dat de fysische eigenschappen van de te strooien meststof goed worden beoordeeld. Deze zijn onder te verdelen in 4 eigenschappen.

Marja Lelieveld

1. Invloed van de korrelgrootte   

Meststoffen worden geleverd in verschillende soorten en maten en worden door vele fabrikanten geproduceerd. Dit betekent dat er geen één meststofsoort gelijk is. De meststofeigenschappen zijn juist van groot belang voor het behalen van een optimaal strooibeeld en strooiresultaat. De grootte van de korrel bepaalt de strooi-eigenschappen.

Om de grote van de meststof te bepalen is de schudbox een onmisbaar hulpmiddel. Met de schudbox kun je eenvoudig de fractie (verdeling) aflezen. De schudbox is verdeeld in 4 segmenten, te weten:

Size box strooien
  • Korrels met een diameter van minder dan 2mm worden gezien als zeer klein en zijn ongeschikt om goed te verstrooien. Kortom: als je het niet kan gooien is het niet te verstrooien.
  • Korrels met een diameter groter dan 4.75mm worden gezien als zeer groot wat met een verkeerde strooier instelling kan resulteren in gewasschade. Het lijkt dan of er een hagelbui over het gestrooide gewas is geweest.
  • De ideale meststof bevat 80% van de korrels in de 2 middelste vakken, 2 mm en 3,3,mm. Ga je breder strooien (vanaf 36 meter) dan moet de meerderheid van de korrels in 3.3mm en 4.75mm zitten.

De schudbox kan ook gebruikt worden voor blends. Een blend is een mix van meerdere meststoffen. Met behulp van de schudbox heb je een beter zicht hoe de blend verdeeld (de fractie) is in de schudbox om zodoende een goed strooibeeld te krijgen.

2. Invloed van dichtheid en gewicht

Wanneer de meststof een gewicht heeft 1 kg per liter is dit de beste situatie. Er komen steeds meer meststoffen die lichter zijn (bijvoorbeeld  0.7 kg) of zwaarder zijn (bijvoorbeeld 1.5 kg per liter). Deze variaties hebben een ander strooibeeld. De lichte meststoffen komen minder ver en de zwaardere meststoffen kunnen gewasschade veroorzaken en zij “vliegen” verder. Beide kunnen dus strooibanen veroorzaken wanneer er geen litergewicht gemeten wordt.

Denk hierbij aan een golfbal en een tafeltennisballetje. Beiden hebben dezelfde vorm, maar een ander gewicht, waardoor de golfbal een grotere afstand kan afleggen en een andere afdruk in de bodem geeft dan een tafeltennisballetje. 

meetbeker meststoffen
Wegen

3. Invloed van vorm en oppervlak

Iedere korrel gedraagt zich anders op de strooischoep. Dit komt omdat er verschil is in vorm en oppervlak. De vorm van de meststof heeft invloed op de doorstroom. De doorstroom van gladde en ronde korrels is groter dan van ruwe hoekige korrels.

Denk hierbij aan een bal voor het voetbal en een rugbybal. De voetbal rolt over de schoep en heeft minder wrijving. De rugbybal daarentegen is veel hoekiger, waardoor deze een langere verplaatsingstijd heeft op de schoep. Bijvoorbeeld Kali-60 heeft een hoekige vorm, waardoor deze ver achter de strooi geworpen wordt, maar kan minder breed verstrooid worden.

4. Invloed van sterkte 

Hoe harder een korrelmeststof is, hoe sterker deze is. Als een korrel minder hard en dus zwak is, wordt deze door de schoep beschadigd en geeft een verkeerd strooibeeld. Daarnaast kunnen zwakke korrels de doorstroming in de strooikuip belemmeren. Dit geeft dan een verkeerde gift op het gestrooide perceel. 

Om alle besproken fysische eigenschappen goed te beoordelen levert Vicon standaard bij iedere schijvenstrooier een schudbox en een litergewicht met unster. Hierdoor kan de gebruiker altijd de juiste fysische eigenschapen invullen in de digitale strooitabel.

GEOSPREAD

Hebben wij je interesse gewekt? Bekijk dan ook eens onze schijvenstrooiers.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Jos Heinen

Productmanager & Accountmanager strooiers | Kverneland Group Benelux

Juli 2021

Jos Heinen

Kan ik je helpen?